Vrijstaat Vanmol: “Na de Tournée Minérale is het tijd voor de Tournée Janimal!”

Vrijstaat Vanmol: “Na de Tournée Minérale is het tijd voor de Tournée Janimal!”

Pajotse microbrouwerij blikt terug op een succesvol 2016

Vrijstaat Vanmol kan terugblikken op een succesvol 2016. De Pajotse microbrouwerij van cartoonist-brouwer Erwin Vanmol (50) nam net voor de zomer een droomstart met een crowdfunding-campagne. In december organiseerde Jan, de 16-jarige scholier die Erwin regelmatig een handje komt helpen, een tweede crowdfunding-project. Met de opbrengst kon een laagalcoholisch bier geproduceerd worden. Inmiddels namen een aantal bekende restaurants Gronckel en Janimal op in hun aanbod van ambachtelijke bieren. Vanaf deze maand organiseert Vrijstaat Vanmol ook een Toernée Janimal, want wie graag kennismaakt met brouwer Erwin Vanmol en zijn testbrouwsels kan op de eerste zaterdag van maart, april en mei terecht in de proefzaal van de kleine brouwerij te Lennik.

De zaterdagse Toernée Janimal-proefsessies voor crowdfunders en sympathisanten gaan door op 4 maart, 1 april en 6 mei, telkens om 14 uur in de proefzaal van de microbrouwerij (Nellekenstraat 42A te 1750 Lennik). Vooraf inschrijven via erwin@vrijstaat.be is gewenst want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Foodpairing
Inmiddels hebben een aantal gerenommeerde restaurants de Vrijstaat-bieren op hun menu gezet. Het spraakmakende Brusselse restaurant Humphrey van chef Yannick Van Aeken (ex-Noma) beveelt bij de ‘bulls balls’ een frisse Gronckel aan. Restaurant 3 Fonteinen in Beersel vindt de Janimal een perfecte match bij skrei op Oostendse wijze, en Glenn Verhasselt, Eerste Kok van België 2017, van restaurant Sir Kwinten in Lennik combineert griet met een gierstrisotto en comté-kaas graag met een Gronckel.

 “Het Janimal-project heeft de interesse voor de Vrijstaat-bieren in een stroomversnelling gebracht, zelfs op internationaal vlak”, zegt Erwin Vanmol. “Een Scandinavische importeur vroeg om een pallet met Gronckel, Tripel en Janimal naar Noorwegen te verschepen. Toen een Italiaanse bierimporteur een bezoek bracht aan de microbrouwerij en de bieren had geproefd, plaatste hij ook een grote bestelling.”

Vrijstaat Vanmol werd gesticht door cartoonist Erwin Vanmol. Er werd al werk van hem gepubliceerd in o.a. Knack, P-Magazine, Le Vif, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Doorbraak… Daarnaast tekent Erwin ook voor bedrijven als ING, Nestlé, Swissport en Microsoft. Lange tijd bleef zijn Erwins bierpassie beperkt tot het proeven van kwaliteitsbieren, het creëren en brouwen van bieren thuis en het ontwerpen van etiketten voor Belgische en Amerikaanse brouwers. In mei 2016 richtte hij zijn eigen microbrouwerij op in hartje Pajottenland. In Lennik, vlakbij de oude Frankische dries van 't Nelleken, vond hij een geschikte brouwlocatie.

Vrijstaat Vanmol bracht in 2016 niet minder dan vier bieren op de markt. De Gronckel van 6,7% bleek van in het begin een schot in de roos te zijn. Daarna volgden de Tripel Gronckel van 9% en de Janimal van 3,3%. Deze bieren zijn verkrijgbaar bij tal van drankenhandelaars en cafés, die kwaliteitsbieren aanbieden. Erwin Vanmol creëerde ook een bier dat zich uitstekend leent voor ‘cigarpairing’. Dit bier werd exclusief gebrouwen voor de Cohiba Atmosphere-vestigingen in Antwerpen en Maastricht en is enkel daar verkrijgbaar.

www.vrijstaat.be 

Contacteer ons
Yves Panneels Force3 - PR & Communication
Yves Panneels Force3 - PR & Communication
Over Vrijstaat Vanmol

Vrijstaat Vanmol werd in mei 2016 opgericht door cartoonist Erwin Vanmol. Hij wordt bijgestaan door zijn medevennoot Jan Panneels, die destijds als 15-jarige de jongste professionele brouwer ter wereld was. De Vrijstaat-bieren zijn verkrijgbaar bij cafés, restaurants en drankhandelaars, die kwaliteit hoog in het vaandel dragen. Daarnaast brouwt het duo ook bieren voor bedrijven en verenigingen. Zo maakten Erwin en Jan al brouwsels voor o.a. de scoutsvereniging van Ternat en luchtvaartmaatschappij Air Antwerp. De microbrouwerij valt met de regelmaat van de klok in de prijzen op internationale bierconcours. Zo sleepte Vrijstaat Vanmol op de iBeerian Awards 2019 nog drie medailles in de wacht.
www.vrijstaat.be

Vrijstaat Vanmol
Nellekenstraat 42A
1750 Eizeringen