Na amper 6 maanden heeft Vrijstaat Vanmol al meer dan 100 hectoliter bier geproduceerd

Na amper 6 maanden heeft Vrijstaat Vanmol al meer dan 100 hectoliter bier geproduceerd

Microbrouwerij neemt goede start

De Pajotse microbrouwerij  Vrijstaat Vanmol heeft in amper zes maanden na de start al meer dan 100 hectoliter (=10.000 liter) gebrouwen. Daarmee heeft eigenaar Erwin Vanmol zijn vooropgesteld doel van 75 hectoliter tijdens het eerste jaar van activiteit al ruimschoots overschreden. De reden hiervoor is het grote succes van de Gronckel, het eerste bier van Vrijstaat Vanmol. Dit ambachtelijk bier wordt gebrouwen ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die 200 jaar geleden geboren werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. De vraag naar het Gronckel-bier is groter dan verwacht. Sinds kort is Gronckel ook verkrijgbaar in flessen van 33cl bij tal van bierhandelaars. 

Om zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’ op te starten, zette Erwin Vanmol in mei van dit jaar een crowdfundingactie op het getouw. Het werd een onverhoopt succes. Uiteindelijk werd maar liefst 230% van het vooropgestelde doel ingezameld. Met de opbrengst van de crowdfunding financierde de cartoonist-brouwer niet alleen de productie van 2500 liter Gronckel maar kocht hij tevens een etiketteermachine, degustatieglazen en bijkomend brouwmateriaal.

Cohiba-bier
In augustus brouwde Erwin in opdracht van de eigenaar van twee exclusieve sigaarlounges een tweede bier, genaamd ‘Cohiba Atmosphere’. Dit bier werd zeer enthousiast onthaald en blijkt ten zeerste geschikt voor zgn. ‘cigarpairing’. Het is echter niet in de drankenhandel verkrijgbaar, want het wordt uitsluitend geserveerd in de Cohiba Atmosphere-lounges in Antwerpen en Maastricht. Binnenkort pakt Erwin Vanmol met een derde bier dat wel in de gewone handel te koop zal zijn.

Op zaterdag 26 november zal Vrijstaat Vanmol aanwezig zijn op de jaarmarkt in Lennik. Zaterdag is het ook de Dag van de Drankenhandelaar. Ter gelegenheid daarvan kan Gronckel geproefd worden bij Dranken Schoentjes in Sint-Pieters-Leeuw en Sint-Martens-Lennik (voorheen drankenhandel Heymans). Gronckel zal dit weekend ook worden geschonken tijdens het spaghettifestijn van de 11.11.11-afdeling van Lennik. 

Gronckel is een ambachtelijk bier dat smaakt als een picknick in het Pajottenland: rijp graan mengt zich met wilde kruiden en weerbarstig hout. Door de bijzondere manier van hoppen met de fijnste hopsoorten volgt een fruitige afdronk die doet denken aan passievrucht, abrikoos, mandarijntjes en een 'twist' van citrus. Daardoor smaakt deze heerlijke dorstlesser toch volmondig. Gronckel wordt geserveerd in verschillende horecazaken en is tevens verkrijgbaar bij tal van bierhandelaars in het Pajottenland. Verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl.

Contacteer ons
Yves Panneels Force3 - PR & Communication
Yves Panneels Force3 - PR & Communication
Over Vrijstaat Vanmol

Vrijstaat Vanmol werd in mei 2016 opgericht door cartoonist Erwin Vanmol. Hij wordt bijgestaan door zijn medevennoot Jan Panneels, die destijds als 15-jarige de jongste professionele brouwer ter wereld was. De Vrijstaat-bieren zijn verkrijgbaar bij caf├ęs, restaurants en drankhandelaars, die kwaliteit hoog in het vaandel dragen. Daarnaast brouwt het duo ook bieren voor bedrijven en verenigingen. Zo maakten Erwin en Jan al brouwsels voor o.a. de scoutsvereniging van Ternat en luchtvaartmaatschappij Air Antwerp. De microbrouwerij valt met de regelmaat van de klok in de prijzen op internationale bierconcours. Zo sleepte Vrijstaat Vanmol op de iBeerian Awards 2019 nog drie medailles in de wacht.
www.vrijstaat.be

Vrijstaat Vanmol
Nellekenstraat 42A
1750 Eizeringen