Janimal: "Te jong om bier te drinken, maar oud genoeg om te brouwen!"

Janimal: "Te jong om bier te drinken, maar oud genoeg om te brouwen!"

Jan (15), de brouwassistent van Vrijstaat Vanmol, wil een eigen bier op de markt brengen

Begin dit jaar werd Vrijstaat Vanmol opgericht door cartoonist Erwin Vanmol. Wanneer Erwin in zijn microbrouwerij nieuwe recepten ontwikkelt, komt de 15-jarige Jan uit Dilbeek hem regelmatig een handje helpen. Onlangs heeft hij met de hulp van meesterbrouwer Erwin zijn eerste bierrecept ontwikkeld, genaamd ‘Janimal’. Het doel was een mooi evenwichtig bier te maken, dat minder alcohol bevat dan een gewone pils maar toch vol van smaak is. Graag zou Jan er nu 1600 liter van laten brouwen. Daarom is hij via www.janimal.be gestart met een crowdfundingactie.

Die 16 hectoliter is symbolisch. "Jan wordt namelijk eind februari van volgend jaar pas 16 jaar. Als grap noem ik hem de 'Max Verstappen van de bierwereld', want deze autocoureur nam al deel aan Formule 1-wedstrijden nog vòòr hij 18 was en dus ook nog vòòr hij met een gewone wagen op de openbare weg mocht rijden. Omwille van zijn jeugdige leeftijd mag Jan nog geen bier drinken, maar ruiken aan de ingrediënten en proeven van het wort mag en kan hij wel!", glimlacht Erwin Vanmol.

Jan begrijpt niet dat sommige jongeren plezier beleven aan overmatig alcoholgebruik. Comazuipen vindt hij helemaal niet kunnen. Jongeren en volwassenen zouden beter kiezen voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Met zijn Janimal-bier wil hij bewijzen dat iets smaakvols niet noodzakelijk veel alcohol dient te bevatten. Bier met passie gebrouwen, moet men altijd met verstand drinken.

Met de opbrengst van de crowdfunding wil Jan de productie van zijn allereerste bier financieren. In het geval hij het initiële crowdfundingdoel zou bereiken dan wil hij daarna ook graag een eerste bedrijfsvoertuig voor de microbrouwerij aankopen. Geen auto of bestelwagen, want Erwin heeft geen rijbewijs en Jan is zelf nog te jong om met een auto te rijden. Daarom wil hij graag een elektrische bakfiets waarmee ze bij de klanten en cafés in de buurt bier kunnen leveren en promotie kunnen maken.

Jan heeft enkele leuke beloningen voorzien voor de mensen die mijn project willen steunen: Janimal-cartoonboeken, flessenopeners, flessen Janimal-bier, T-shirts, proefsessies, en zelfs overnachtingen in een luxe B&B in het Pajottenland. Ondernemers, die aan hun medewerkers of klanten een speciaal geschenk willen geven, kunnen via de crowdfundingactie flessen bestellen met hun bedrijfslogo of -naam op het etiket gedrukt. Cartoonist-brouwer Erwin zorgt voor een leuk etiketontwerp.

Janimal is een vlasblond Belgisch ambachtelijk gebrouwen bier met een verrassend laag alcoholpercentage (3,3% vol.). Het zal beschikbaar zijn in flessen van 33cl en 75cl.

Voor meer informatie in verband met de crowdfundingactie, zie www.janimal.be

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jan Panneels werd met zijn tweelingzus Ina in 2001 geboren te Leuven. Hij volgt nu Wiskunde-Wetenschappen aan het Regina Caelilyceum in Dilbeek.

Tot voor kort was hij een fervent judoka. Jan behaalde zelfs een blauwe band (2de kyu) en werd zelfs een paar keer geselecteerd voor het kampioenschap van Vlaanderen, maar door een stom ongeval op een trampoline, brak hij twee jaar geleden zijn knie en mocht hij zijn competitieambities definitief opbergen.

Jans familie telt geen enkele brouwer. Toch zijn er enkele familieleden die nauwe banden hebben in de bierwereld. Zo is zijn oom Kurt de eigenaar en uitbater van het bekende café “In de Verzekering tegen de Grote Dorst”, dat enkel op zondag open is. Jans vader is een groot promotor van de lambiekcultuur in het Pajottenland en de Zennevallei en organiseert al meer dan 10 jaar geuze- en kriekfestivals in zowel binnen- als buitenland. Langs grootmoeders kant bewijst de familiestamboom dat er al sedert meer dan drie eeuwen herbergiers in de familie zijn.

Toen Jan bijna twee jaar geleden voor het eerst naar de Amerikaanse Westkust reisde, bestelde hij na dagenlang taco’s, fajita’s, enchilada’s en tortillas te hebben gegeten, in een fastfood-restaurant een hamburger genaamd 'animal-style’. Het leverde hem bij Amerikaanse vrienden de bijnaam “Janimal” op. Vandaar dat in het Janimal-logo ook een Californische beer voorkomt.

Jan ontdekt graag nieuwe smaken en geuren. Net zoals zijn tweelingzus verorbert hij al sinds zijn peutertijd massa’s olijven. Maar bij Jan gaan ook meer exotische eetwaren (zoals geroosterde sprinkhanen en meelwormen, gebakken maïskolven, en zelfs in bloody mary-saus gemarineerde stierenballen en gedroogd rundshart) er vlotjes in.

In zijn vrije tijd helpt Jan meesterbrouwer Erwin Vanmol bij de ontwikkeling van nieuwe recepturen. Tijdens het brouwen luisteren ze samen graag naar loeiharde speedmetal-muziek.

Contacteer ons
Force3 - PR & Communication
Force3 - PR & Communication
Over Vrijstaat Vanmol

Vrijstaat Vanmol werd in mei 2016 opgericht door cartoonist Erwin Vanmol (52). Hij wordt bijgestaan door zijn medevennoot Jan Panneels (18), die destijds als 15-jarige de jongste professionele brouwer ter wereld was. Vrijstaat
Vanmol produceert op dit ogenblik de Janimal van 3,3%, de Prins van Brabant van 4,7%, de Gronckel Blond van 6,5%, de Tripel Gronckel van 9% en de Quadrupel Gronckel van 11%. De Vrijstaat Vanmol-bieren zijn verkrijgbaar bij caf├ęs, restaurants en drankenhandelaars, die kwaliteitsbieren hoog in het vaandel dragen. De microbrouwerij valt met de regelmaat van de klok in de prijzen op internationale bierconcours. Zo sleepte Vrijstaat Vanmol onlangs nog op de iBeerian Awards in Portugal drie medailles in de wacht.
www.vrijstaat.be

Vrijstaat Vanmol
Nellekenstraat 42A
1750 Eizeringen