Gronckel-bier in primeur in Pajotse cafés

Gronckel-bier in primeur in Pajotse cafés

Crowdfundingactie van cartoonist-brouwer is een megasucces

Vanaf 4 juni zal Gronckel, het ambachtelijke bier van cartoonist-microbrouwer Erwin Vanmol, in primeur geschonken worden in een aantal Pajotse cafés. Eind juni zal het bier van ook verkrijgbaar zijn in de betere drankenhandel in het Pajottenland. Intussen groeit de crowdfundingactie uit tot een  groot succes. De teller staat inmiddels al op 192%. Verschillende KMO’s hebben al flessen besteld met hun logo verwerkt op het Gronckel-etiket.

Gronckel is een ambachtelijk bier dat gebrouwen werd ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die 200 jaar geleden geboren werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. Het bier is vanaf zaterdag 4 juni verkrijgbaar in een aantal lokale horecazaken:
-    Café De Haas te Gooik
-    Café ‘t Pleintje te Sint-Martens-Lennik
-    Café Schaekels te Eizeringen (Lennik)
-    Café In de Verzekering tegen de Grote Dorst te Eizeringen (Lennik)
-    Bierrestaurant De Heeren van Liedekercke te Denderleeuw
-    Café  De Boereschuur te Teralfene.
De volledige lijst met horeca-zaken die Gronckel serveren, staat op www.gronckel.be.

Om 2500 liter Gronckel te kunnen brouwen en zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’ uit te bouwen, zette Erwin Vanmol een paar weken geleden een crowdfundingactie op het getouw.  Met het ingezamelde geld kon hij inmiddels al een etiketteermachine aankopen en bestelde hij tevens degustatieglazen. Dankzij de crowdfunding kan hij nu ook investeren in bijkomende roestvrijstalen gistingtanks en ander brouwmateriaal.

Lokale KMO’s steunen het brouwproject
De crowdfundingactie van de Vrijstaat Vanmol loopt nog tot eind juni. Het project krijgt de steun van verschillende Pajotse bedrijven, die via de crowdfunding flessen Gronckel-bier bestelden met hun naam of logo op het etiket gedrukt. De meeste bedrijven zijn van plan om deze flessen als relatiegeschenk aan klanten of medewerkers te geven.

Wie het Pajotse microbrouwerij-project wil steunen, kan intekenen op een van de 12 beloningspakketten. Het minimumbedrag is 5 EUR. In ruil krijgt men, naast een vermelding op de website - naargelang de inbreng - ook een ansichtkaart, een t-shirt, een sleutelhanger, een portret van Frans-Jozef De Gronckel op canvasdoek, een exclusieve uitnodiging voor het Gronckel-feest en flessen Gronckel-bier. Bedrijven of verenigingen die 500 of 1000 EUR sponsoren, hebben recht op een aantal flessen met op het etiket hun logo en naam.

Wanneer de kaap van 200% bereikt wordt, krijgen de inmiddels meer dan 100 donateurs een extra geschenk van de brouwer. De cartoonist voorziet namelijk voor iedere crowdfunder – van klein tot groot – een extra fles Gronckel-bier mét een label dat hij speciaal voor de crowdfunders ontwierp. Een collector’s item als het ware.
Voor meer informatie: https://nl.ulule.com/gronckel-bier

Gronckel is een ambachtelijk gebrouwen bier dat smaakt als een picknick in het Pajottenland. Rijp graan mengt zich met wilde kruiden en weerbarstige hout. Door de bijzondere manier van hoppen met de fijnste hopsoorten volgt een fruitige afdronk die doet denken aan passievrucht, abrikoos, mandarijntjes en een 'twist' van citrus. Volmondig en toch een heerlijke dorstlesser.

Over Vrijstaat Vanmol

Vrijstaat Vanmol werd in mei 2016 opgericht door cartoonist Erwin Vanmol (52). Hij wordt bijgestaan door zijn medevennoot Jan Panneels (18), die destijds als 15-jarige de jongste professionele brouwer ter wereld was. Vrijstaat
Vanmol produceert op dit ogenblik de Janimal van 3,3%, de Prins van Brabant van 4,7%, de Gronckel Blond van 6,5%, de Tripel Gronckel van 9% en de Quadrupel Gronckel van 11%. De Vrijstaat Vanmol-bieren zijn verkrijgbaar bij cafés, restaurants en drankenhandelaars, die kwaliteitsbieren hoog in het vaandel dragen. De microbrouwerij valt met de regelmaat van de klok in de prijzen op internationale bierconcours. Zo sleepte Vrijstaat Vanmol onlangs nog op de iBeerian Awards in Portugal drie medailles in de wacht.
www.vrijstaat.be

Vrijstaat Vanmol
Nellekenstraat 42A
1750 Eizeringen